söndag 9 maj 2010

Onsdagssegling 100505

Seglade premiären av klubbens onsdagsseglingar i onsdags. Min kompis Peter följde med. Han hade aldrig seglat med Milou förut så det var kul att få visa upp båten för honom.
Det blåste en svag sydlig vind så det var ett ypperligt tillfälle att pröva nya focken (se föregående inlägg). Focken var inte upphissad än så det var det första steget. Alltid pirrigt att hissa ett nytt segel. Kommer det att vara rätt dimensionerat? Går det att hissa över huvud taget? Jag behövde inte vara orolig. Det gick mycket bra då seglet är mycket fint sytt. Det som inte fungerade så bra var att rulla ut seglet. Jag har spinnfallet kopplat till pullpit varför spinnfallet ligger utmed förstaget. Den nya focken är lite stel, så det bildas en flärp som sticker ut högst upp som tar tag i spinnfallet så det snor sig runt förstaget. Vad jag får göra är att koppla spinnfallet till bygeln för spinnbommen så att fallet går utmed masten istället.
Svag vind betyder den korta banan (se länk nedan för banbeskrivning). Vi ville testa alla segel denna första segling, så spinnakern åkte upp i starten. Det var så lite vind att den inte fyllde ordentligt. Vi åkte också för nära det höga Apelviksudd varför vinden vände och vred sig så spinnakern fick aldrig vara i fred med fartminskning som följd. Man måste ta en vidare bana runt Apelviksudd så man har vind hela tiden. Att jag aldrig lär mig detta!
Efter Apelviksudd ner mot Gråmossen var det bättre med vind, men den sydliga vinden hade blivit sydväst varför vi fick halvvind eller vinden in lite för om tvärs, dvs ingen idealisk vind för spinnakern. Efter Gråmossen och in mot mål var det kryss som gällde och den nya focken fick bekänna färg. Vi tog faktiskt in på båtarna i samma klass som Milou och focken stod som en dröm. Högsta betyg!
Vi var sista båt i mål, men kom tillslut näst sist efter SRS-omräkningen. Nästa gång blir det nog bättre. Då skall vi race:a mer och testa segel mindre!

Banbeskrivning och resultat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar