onsdag 9 december 2009

Frykbergs vårsegling 2009

Frykbergs Skärgårdssegling är två till antalet varje år och seglas vår och höst. Detta var det första året jag var med pga att vårseglingen i Ericsson Seglarklubb ingår from i år i Frykbergs vårsegling.

GBK70 - Hästholmen
Frykbergs Skärgårdssegling utgår ifrån Hästholmen söder om Grinda, så det är en bit att åka om man skall vara med. Raka spåret är det ca 30 distans mellan GBK70 och Hästholmen.
Denna gång blev det motigt värre då det blåste nordlig kuling hela vägen upp. På med blåställen och minska segelytan! Hade till en början ett rev i storen och lite inrullad fock, men det var på tok  för mycket så jag fick gå in bakom några öar och ta in andra revet också. Efter det blev det bättre, men det är alltid jobbigt att kryssa när det blåser hårt. Mycket trötta och hungriga kom vi fram vid ca 10 tiden på kvällen. Bara att stoppa i sig mat och gå och lägga sig.

Racet
Vinden var mycket svag NO, vilket betyder kryss upp till Möja, läns utmed västra Möja söderut och sedan kryss igen upp i farleden öster om Möja. Frykbergs Skärgårdssegling seglas med bakvänt LYS, dvs man räknar mha LYS-talet ut en starttid och sedan är det först i mål som gäller. Detta kan aldrig bli rättvist, men fördelen är att man direkt kan se hur man ligger till i racet.
I början gick det bra och vi seglade om de andra båtarna med lägre LYS än Milou. Vi hade fin-fin gång och ledde ganska stort i början av Träsköfjärden. I slutet av samma fjärd kom dock seglingsnestorn Herr Frykberg som ett tåg och blåste om hela startfältet. Utmed västra Möja på länsen fick vi även ge oss för de andra snabbare båtarna. Seglade utan spinn (ägde ingen då) vilket kändes. När vi rundade Möja och seglade norrut igen höll vi ställningarna och seglade in på en 6:e plats av 9 startade.

Efter racet samlas vi i östra viken på Lökaö där vi hade prisutdelning och gemensam middag på berget. I detta race tog Herr Frykberg hem i stort sett allt man kunde vinna. Själv lade jag beslag på vandringspriset Ratten för bästa familjebesättning.

Resan hem
Den svaga NO:en höll i sig och vi fick en riktigt pyssegling hem med spirat försegel. Hur skönt som helst. Lite skillnad mot när vi seglade upp. Men hade vi inte haft det jobbigt upp hade vi inte njutigt lika mycket av hemresan.

För mer information och resultat, besök gärna Frykbergs Skärgårdssegling på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar