fredag 10 maj 2013

130510 Ornö runt

Dagssegling runt Ornö idag. Det skulle blåsa sådär, så vi fick se hur långt vi kom. Det började bra med en fin kryss mellan Havtornsudd och Rumpudden. Det är verkligen drag i den stora, överlappande focken. Det behöver inte blåsa mycket för att den skjuter fart på båten. I vissa vindstyrkor åker man lika fort som vinden.
Efter Rumpudden tuppade vinden av allt mer och vid Varnöbergen var det helt blekte. Man såg att det blåste lite längre bort, men vinden ville inte riktigt komma till oss. Efter ett tag startade vi motorn och åkte till Långbäling där vinden fanns.
Efter Långbäling fick vi medkör och vi passade på att äta lunch. Sen åkte spinnakern upp och det gick mellan 6 och 7 knop ända till huset vid Mörtö-Bundsön där spinnakern åkte ned. Jag har gjort suggor till spinnakerskot och -gaj till i år och testade dem för första gången. Det fungerade bra, men det blev samtidigt ännu mer trampar i sittbrunnen att trassla in sig i.
På Jungfrun blev det kryssbog upp till Genböte för att sedan kryssa oss ned på utsidan Aspön. Här blev det många slag. Det är så trångt och vinden vrider efter öarna, så man får hålla koncentrationen uppe hela tiden.
På Gålöfjärden blåser det oftast mest och så även idag. Vi fick en rejäl skjuts i mål med den verkliga vinden rakt i sidan.
Det blev en lång och härlig seglats med mycket sol, och efter ett tag, mycket vind. Väldigt skönt att inte få något regn på oss som de hade lovat på SMHI. Vinden är mycket kall dock. Efter ett tag blir man nedkyld, så det gäller att sätta på sig mycket kläder från början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar