måndag 27 maj 2013

130525 Ornö Runt

Data från brygga till brygga, och inte bara själva tävlingen.

Då var Ornö Runt 2013 avklarad. Mycket blåst, 6-9 m/s, från NO men soligt. Vi hade den nya självslående focken uppe för att vi visste att vinden skulle öka på eftermiddagen.
Det började med kryss norrut på insidan Ornö. Här blåste det inte så mycket, så vi saknade den överlappande focken. Annars gick det bra och jag tyckte att vi hängde med bra i fältet. Efter Ornö huvud kunde vi sträcka upp till den norra rundningsbojen. Sen bar det iväg söderut med plattläns hela vägen ner till Långbäling. Här var det längst vattenlinje vinner som gällde och de större båtarna kom ikapp och om ganska enkelt, trots att Milou gjorde mellan sju och åtta knop hela vägen.
Efter Långbäling åkte spinnakern ner och vi fick en hård och byig halvvind/för om tvärs upp till Rumpudden. Nu hade vinden ökat och full stor var lite för mycket. Hade vinden varit jämn hade det gått bättre, men nu fick vi plana seglet så mycket att bettet försvann mellan byarna och vi hade nästan för mycket segel när byarna kom.
Efter Rumpudden blev det kryss mot mål. Vi lång helt fel i banan, som vanligt, så de större båtarna störde våran vind hela tiden. Vi bestämde oss då för att gå på "fel" sida om St Rotholmen för att få fri vind. Det blev lite längre, men mycket skönare gång. Vi mötte de ändra båtarna igen söder om Skalkaren. Ett par slag till och vi var i mål efter drygt 4,5 timmar.
På det stora hela är vi nöjda. Det vi kunde ha gjort annorlunda är att ha stora focken och revat storen på sista kryssen då hade det blivit bättre och lugnare gång på lådan. Det märks att Milou inte trivs i mycket blåst. Svårt att ta ut mycket kraft ur vinden då båten är så klen. Man märker vilken skillnad det är mot de större och tyngre båtarna.
Vi slutade på en 105:e plats av 152 båtar i mål.
Alla resultat finns på ornorunt.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar